Zoeken
Stories – Rutgers dialoog

Rutgers Dialoog 2019: De strijd om seks

©David Jagersma / Live Magazines

De strijd om seks. Dat is het thema van de Johannes Rutgers Dialoog 2019. Welke strijd? Het blijken er vele, die op onverwachte en complexe manieren met elkaar verbonden zijn.

Ton Coenen tijdens Rutgers dialoog 2019
Locatie Rutgers dialoog 2019: De strijd om seks

Rutgers-directeur Ton Coenen opent de middag met drie voorbeelden die het thema goed uitdrukken:

  • In Oeganda woedt een strijd om seksuele educatie op scholen.
  • In de VN werd de Vrouwentop dit jaar moeilijk gemaakt door de Verenigde Staten, het Vaticaan en verschillende islamitische landen.
  • Ten slotte staat het recht op abortus in meerdere landen onder druk. In Kenia wordt veilige abortus tegengewerkt door anti-abortus-lobbyisten en zelfs in Nederland wordt de stem van tegenstanders steeds luider.

De uitdaging hier is om correcte informatie beschikbaar te maken.

Welke stemmen worden gehoord en hoe geïnformeerd zijn die stemmen? Actie is nodig en Nederland, als voorvechter van seksuele en reproductieve rechten, kan en moet hierin een rol spelen
Ton Coenen

Voor politica Lilianne Ploumen was de strijd om seks merkbaar bij de vergadering van de Verenigde Naties. Ze uit haar zorgen over machthebbers die denken dat ze baas zijn over het lichaam van vrouwen.

Spreker David Paternotte op het podium tijdens de Rutgers Dialoog 2019: De strijd om seks

Neem de oppositie serieus

Conservatisme en populisme zetten seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) onder druk. Deze bewegingen werken internationaal. Ze kopiëren elkaar en leren van elkaar, weet socioloog David Patternotte van de Vrije Universiteit Brussel. Maar het is niet één geheel: “De ene populist is de andere niet. Steve Bannon is niet de Paus. En wat Wilders wil, wil een Orbán niet automatisch, of andersom. Dus is het zaak om ze te onderscheiden en het ‘wij-en-zij-denken te vermijden.” Het is belangrijk deze oppositie serieus te nemen, maar ook om het tegengeluid luid te laten klinken. Bescherm de genderactivisten. “Ondersteun ze, ook de organisaties waar ze bij horen en laat massaal merken dat je achter ze staat.”

Minister Sigrid Kaag spreekt op de Rutgers Dialoog
Minister Sigrid Kaag en Liesbeth Staats tijdens het Rutgers dialoog 2019

Kanarie in de kolenmijn

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel & Ontwikkelingssamenwerking heeft een missie: nog eens benadrukken hoe belangrijk vrouwenrechten zijn. “Daarvoor moeten vrouwen en meisjes gelijke rechten hebben op alle terreinen. Daar sta ik voor. Wij vrouwen zijn geen sector, we zijn vijftig procent van de wereldbevolking”.

Vrouwenrechten staan wereldwijd onder druk dus we moeten sneller werken, nog meer samenwerken en opschalen, zodat iedere vrouw en ieder meisje op ons kan rekenen. Ik heb vrouwenrechten eerder een kanarie in een kolenmijn genoemd. We kunnen die kanarie nu nog horen, straks misschien niet meer.
Sigrid kaag
Daan Borrel spreekt op de Rutgers Dialoog
Publiek tijdens de Rutgers Dialoog 2019: De strijd om seks

Versimpel de discussie over abortus niet

Journalist Daan Borrel zoomt in op de Nederlandse vrouw. Bestaat zij wel, dé Nederlandse vrouw? Natuurlijk niet, ook al zouden sommige stemmen ons graag anders doen geloven. En dus is het lastig om te beschrijven welke invloed het recht op abortus heeft op haar leven. Op al haar gedaanten en al haar levens. Het is persoonlijk. “Want maakt een onpersoonlijke benadering de mening eigenlijk beter?

Het lijkt wel of alles omtrent de baarmoeder altijd in een apart hokje moet. Abortus is niet of goed of fout, abortus ís beladen, complex, gelaagd en emotioneel. Ik wil recht doen aan die complexiteit. We moeten hier meer over praten.
Daan Borrel
Deelnemers op podium tijdens Rutgers Dialoog 2019: de strijd om seks
Publiek in de zaal tijdens de Rutgers dialoog 2019: de strijd om seks
Enkels en voeten van iemand op een zeepkist - foto © David Jagersma

Niet doemdenken, maar doendenken

Hoe een dag als deze af te ronden? Met actie: een echte dialoog. Drie sprekers klimmen op een zeepkist om te zeggen wat maatschappelijke organisaties kunnen doen. En met de online-tool Menti kunnen bezoekers met de sprekers in gesprek.

Brenda Bartelink (Universiteit Groningen), Joyce Hamilton (COC Nederland) en Floortje van der Plas (SheDecides) pleiten voor inclusieve taal, voor solidariteit, allianties en verbinding, voor het dragen van vlinderstrikjes, het delen van persoonlijke verhalen, ook online en samenwerken.

Brenda Bartelink spreekt op de Rutgers Dialoog

Er is een wij tegen zij ontstaan”, zegt Bartelink. “Depolarisatie vraagt om een ander gesprek. Welke taal willen we gebruiken, die van de strijd of die van de dialoog?

Joyce Hamilton spreekt op de Rutgers Dialoog

“LHBTI’ers vallen buiten de status quo, vertelt Joyce Hamilton. Het is nog steeds niet normaal dat ik, zoals vandaag, met een strikje over straat loop. Ik werd net op straat ook raar aangekeken, terwijl ik me juist extra feestelijk voelde.” Vrouwen strijden voor hun individuele keuze en LHBTI’ers strijden vanuit hun essentie om zichzelf te kunnen zijn. “Volgens mij en het COC zit het antwoord in solidariteit, allianties, en verbinding. Niemand kan dit alleen.”

Selfiemoment tijdens de Rutgers Dialoog 2019 - foto © David Jagersma
Deelnemers van de Rutgers dialoog 2019 op het podium

 “We moeten samenwerken en persoonlijke verhalen delen, alleen zo kunnen we onze stem laten horen.” Een succesvoorbeeld is voor haar een aflevering van DAMN, HONEY, “de podcast over alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.”

Naomi Veldwijk tijdens de Rutgers Dialoog
Spoken word artist Naomi Veldwijk vat de dag samen, ritmisch en vol strijdmetaforen. “De boodschap is duidelijk: we hebben allemaal wat de doen. Vandaag en iedere dag van morgen
Naomi Veldwijk

Politica Anne Kuik benadrukt hoe iedereen zich zorgen zou moeten maken, omdat mannen en vrouwen evenveel rechten hebben. Vrouwen zijn kwetsbaar en moeten overal ter wereld goed worden voorgelicht.

 

Stories

Gerelateerd

Bekijk ook onze andere stories!

Alle stories

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.