Scroll voor het artikel

Neem de oppositie serieus #2

De anti-SRGR beweging werkt internationaal. Ze kopieert elkaar en leert van elkaar. Er zijn overeenkomsten maar we moeten leren ook de verschillen te zien, zegt socioloog David Paternotte.

“Mijn Nederlands is wat verroest dus spreek ik Engels”, verontschuldigt David Paternotte zich. Hij is universitair hoofddocent sociologie aan de Université Libre in Brussel. Hij onderzoekt de conservatieve bewegingen rondom de thema’s gender en seksualiteit en zal de zaal in een razend tempo meenemen in de wereld van de conservatieve anti-gendercampagnebeweging.

Met hun onderzoek proberen Paternotte en zijn collega’s een beeld te krijgen van de netwerken binnen Europa en vooral ook wie de actoren zijn.

“Wat ons opvalt, is dat het discours binnen de zogeheten anti-gender campagnes, die sterk toenamen vanaf 2010, binnen Europa vrijwel altijd hetzelfde is en ze mobiliseren zich vaak op dezelfde manier. Je ziet dezelfde posters in Frankrijk, Italië en Hongarije bijvoorbeeld. Er is ook een ‘Free Speech Bus’, een rode bus, die je in meerdere landen ziet opduiken.”

In die bus wordt letterlijk de boodschap verspreid dat gender-issues niet bestaan. Het is steeds dezelfde bus. Bovendien zijn de kleurcodes dezelfde: roze en blauw en het logo van een vader, moeder en twee kinderen.

De belangrijkste thema’s binnen het discours zijn vrijwel identiek: destabilisatie van de seksuele orde en samenleving. De actoren zijn anti-abortusverenigingen, religieuze gemeenschappen, populistische partijen en/of bewegingen.

David Paternotte ©David Jagersma / Live Magazines

Wat volgens Paternotte problematisch is, is dat de actoren die binnen de anti-gendercampagnes vallen, zoals populisten en religieuze leiders, als één geheel worden gezien. “Maar de ene populist is de andere niet. Steve Bannon is niet de Paus. En wat Wilders wil, wil een Orbán niet automatisch, of andersom. Dus is het zaak om ze te onderscheiden en het ‘wij-en-zij-denken te vermijden.” Daarnaast moet je het ook geografisch gezien in de context zien. “Je kunt het populisme in Brazilië niet vergelijken met dat van Europa.”

Daarnaast is het volgens Paternotte van belang om de anti-genderactivisten niet te ridiculiseren. “De leider van CitizenGo is de beste activist op deze wereld. Ik zou graag met hem willen praten. CitizenGo is geprofessionaliseerd op een level dat wij nog niet kennen. We moeten die organisaties snappen.” 

Volgens Paternotte is er geen magische truc om de anti-genderactivisten tegen te gaan. Maar het is zaak om de roep om vrouwenrechten en genderthema’s luid te laten horen en genderactivisten te beschermen. “Ondersteun ze, ook de organisaties waar ze bij horen en laat massaal merken dat je achter ze staat.” 

Deel dit artikel