Scroll voor het artikel

Tegen valse informatie en voor actie #1

Rutgers-directeur Ton Coenen begint zijn opening met een positieve noot. Hij laat een foto zien van koning Willem-Alexander die tijdens zijn toespraak bij de Verenigde Naties opriep tot actie voor LHBTI+-ers overal ter wereld.

Er is een strijd gaande om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, een strijd om seks, zegt Ton Coenen in zijn openingswoord. Nederland heeft internationaal een leidende rol en daarom is voor iedereen juist nu het moment om aan het werk te gaan.

Maar ondanks goede voorbeelden zoals deze, zien we wereldwijd dat de strijd tegen seks sterker wordt. Bijvoorbeeld in Oeganda, vertelt Coenen. “Onze partners kunnen daar veel minder cruciale informatie verspreiden onder de 8 miljoen jongeren tussen de 15 en 30. Dit komt door een verbod op seksuele voorlichting in augustus 2016, ingesteld door de Oegandese overheid. Dit gold zowel binnen als buiten scholen.”

Inmiddels is het verbod opgeheven, maar de implementatie van nieuwe richtlijnen blijft lastig, bijvoorbeeld omdat religieuze leiders ze niet accepteren. “In Oeganda ligt het gemiddelde aantal kinderen per vrouw op 5.4. Het is niet ons doel om dat per se omlaag te brengen, maar wel om vrouwen de kans te bieden zelf voor kinderen te kiezen. Hierbij is educatie en informatie essentieel.”

Duizenden bedreigingen

Tijdens een VN-top over vrouwenrechten in maart stond er een bus van de ultraconservatieve organisatie CitizenGO voor het gebouw. Op de bus was een afbeelding te zien van een foetus met een spreekballon waarin stond: “let me live”. Maar de weerstand tegen het opstellen van teksten over rechten voor vrouwen vond niet alleen buiten plaats. “Moslimstaten, het Vaticaan, maar ook de VS waren tegen alles dat met gender en seksuele rechten te maken had. Ook heeft de VS besloten afspraken die eerder in Beijing zijn gemaakt niet meer te steunen,” zegt Coenen. “Daarmee scharen ze zich in het rijtje van Iran, Saoedi-Arabië, en Rusland.”

Wat voor een VN-top ook nieuw was, was dat de Keniaanse ambassadeur die het gesprek over vrouwenrechten faciliteerde, werd bedreigd. “Ze ontving duizenden haatberichten op haar privé-telefoon.”

Ton Coenen ©David Jagersma / Live Magazines

Folder

De overheid in de VS steunt geen organisaties meer die actief zijn op het gebied van abortus. Er was al nooit direct geld voor deze ingrepen, maar nu worden de organisaties helemaal afgesneden van financiële steun. Dus ook werk op het gebied van HIV en werkgerelateerde familieplanning is daardoor in gevaar.

Maar we hoeven geen oceaan over te steken om de anti-abortuslobby aan het werk te zien. In de komende maand kunnen veel mensen een folder tegen abortus in hun brievenbus verwachten, kondigt Coenen aan. “De anti-abortusgroep is in ons land op zich niet heel groot. Wat we wel zien, is steeds meer activiteit rond abortusklinieken. Valse informatie is daarbij een groot gevaar,” waarschuwt hij. “Zo praten activisten vrouwen aan dat ze psychische klachten mogen verwachten na hun abortus. Dit blijkt uit onderzoek helemaal niet waar. Natuurlijk kan er verdriet zijn, maar voor deze informatie is geen bewijs.”

Over uitingen als deze en over de strijd rondom seks gaan we het vandaag hebben. En de strijd gaat om veel meer dan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, volgens Coenen. “Vaak worden deze onderwerpen ook gekoppeld aan bijvoorbeeld gender, democratie, racisme, en migratie. Hoe zit dat? En wat kunnen we hierover leren?.” Hij sluit af met de oproep tot actie. “Ik hoop dat iedereen hier inspiratie opdoet en ook zelf deelt. Zodat we allemaal actiegericht de deur uit gaan.”

Deel dit artikel